Site icon CCK Medya

Yoast SEO Ayarları ve Kullanım Rehberi 2023

Yoast SEO ayarları kurulum ve kullanım rehberi

WordPress, bir web sitesi kurmak için en iyi platform olarak değerlendirilmektedir. Eğer, WordPress sitesi kullanarak web site oluşturacaksanız, sizin de mutlaka bir SEO (Search Engine Optimization) eklentisine ihtiyacınız vardır. SEO kelimesinin Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olarak tanımlanmaktadır. Bu yazımızda sizlere Yoast SEO ayarları ve kullanım rehberi hakkında önemli bilgiler aktaracağız.

SEO eklentileri arasında en popüler olanı Yoast SEO’dur. Bu eklenti sayesinde sitenizin SEO ayarlarına kolayca erişebilir ve detaylı optimizasyon kontrollerini sağlayabilirsiniz. Yoast SEO nedir, ne işe yarar ve ayarları nasıl yapılır sorularından önce bu eklentiye ihtiyacınız olup olmadığını bilmeniz gerekir. Kendinize şu soruları sorun, anahtar kelimelere dikkat edecek miyim? Google, Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarından siteme kullanıcı akışı sağlamak istiyor muyum? Eğer, cevabınız evet ise, Yoast SEO eklentisini kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yoast SEO Nedir?

Yoast SEO, 5 milyondan fazla kurulum ile en çok tercih edilen WordPress SEO eklentisidir. Bu eklentinin ücretsiz ve premium olarak 2 farklı sürümü mevcuttur. Yoast eklentisinin kullanımı son derece kolaydır, ara yüzü ise bir çok kullanıcı için oldukça basittir. Yoast SEO ayarlarını birazdan belirteceğimiz şekilde yapmanız halinde arama motorları içerisinde üst sıralara çıkmanız için yeterli olacaktır. Yoast kullandığınız zaman, site içi SEO’nuzun yüksek değerlere sahip olması kaçınılmazdır. Sizlere gönderi metalarını, site başlıklarını ve anahtar kelimenizi optimize etmeyi tüm detaylarıyla göstereceğiz.

Yoast SEO Ne İşe Yarar?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), konusunda başarılı olmak için eklenti içerisine anahtar kelimeleri eklemekten çok daha fazlasını yapmanız gerekiyor. İşte tamda burada devreye Yoast SEO giriyor. Ancak öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor, arama motorları sitenizin SEO’sunu ölçmek için özel örümceklere yani robotlara sahipler. Bu robotlar sitenizin her bölümünü detaylı inceler. Site başlığı, etiketleri, kategorisi, meta açıklaması, yazı içi URL’leri ve site yapısı gibi önemli verileri kontrol ederek sitenizi değerlendirir.

Yoast SEO kullanarak, örümceklerin tam istediği gibi web site oluşturabilirsiniz, sitenizi tümüyle arama motoru uyumlu yapabilirsiniz. Aşağıda resimlerle belirteceğimiz ayarlar ile sitenize gerçek kullanıcı trafiği çekebilirsiniz. Yoast SEO eklentisi, SEO’dan anlamayan insanların işini çok kolaylaştırır. Profesyonellerin, ajansların, şirketlerin ise ihtiyaçlarını tümüyle karşılar. Sonuç olarak, Yoast SEO eklentisi kullanmanız, sitenizi daha üst sıralara taşımanızı ve rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, Yoast sitenizin XML haritasını, meta verilerini, Open Graph, Schema Graph ve sosyal medya görünümü gibi çok fazla özelliği sizin için otomatik oluşturur. Böylelikle sitenizin SEO puanını sizi çok uğraştırmadan otomatik olarak arttırır.

Yoast SEO Eklentisinin Önemli Özellikleri

Yoast SEO Nasıl Kurulur?

Yoast SEO’yu kurmak için ilk olarak wordpress sitenizin admin paneline girmelisiniz. Daha sonrasında, Eklentiler kısmına gelin, Yeni Ekle’ye basın ardından Yoast SEO’yu arama kutusu üzerinden bulun. Sonraki adımda kurulum sürecini başlatmanız gerekiyor. Bunun için “Eklentiyi Kur” düğmesine tıklamanız gerekiyor. Eklentiyi yükledikten sonra, Etkileniştir düğmesine basmanız yeterli olacaktır.

Gördüğünüz üzere Yoast SEO kurulumu çok basittir. Yoast eklentisini kurup, aktifleştirdikten sonra Yönetici menüsünde SEO butonunu göreceksiniz. Bu kısım üzerinden Yoast SEO ayarlarını özelleştirmeniz mümkündür. Aynı zamanda otomatik işlevleri de buradan ayarlayabilirsiniz.

Yoast SEO Ayarları Nasıl Yapılır?

Yoast SEO kurulumu sonrası, içeriklerinize trafik oluşturma adına Yoast SEO özelliklerini kullanmanız mümkündür. Yoast SEO ayarları, 5 aşamada yapılır. Bu aşamalar sırasıyla yapılandırma, genel özellikler, arama görünürlüğü, sosyal araçlar ve SEO araçları olarak karşınıza çıkar. Daha önce web sitenizde “Rank Math SEO” veya “All in One SEO” eklentilerini kullandıysanız, Yoast Import/Export özelliği sayesinde ayarlarınızı hiç vakit kaybetmeden eski verilerinizi aktarabilirsiniz. İlk defa bir SEO eklentisi kurulumu yapıyorsanız aşağıda yer alan aşamalara geçebilirsiniz.

1. Aşama: Yapılandırma Sihirbazı

Kurulum sonrasında yapmanız gereken işlemlerin başında yapılandırma sihirbazı ayarları gelmektedir. Gösterge panelinde, SEO > Genel > Başlangıç adımlarını takip ederek Configration Wizard bölümüne tıklayabilirsiniz. Bu aşamada 8 adet adım yer almaktadır. Sitenizin ihtiyaçlarını baz alarak bu adımları tamamlayarak ayarları kaydedebilirsiniz.

2. Aşama: Genel Özellikler

Yoast SEO eklentisinin çok farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklere erişmek için gösterge panelinden SEO > Genel > Özellikler adımlarını izleyerek ulaşabilirsiniz. Biz karşınıza çıkan tüm seçenekleri aktif etmenizi tavsiye ederiz. Burada bulunan seçenekler sırasıyla: SEO analizi, okunabilirlik analizi, köşe taşı içeriği, metin bağlantısı aracı, Insights, bağlantı önerileri, XML site haritaları, yönetim çubuğu menüsü, güvenlik, kullanım izleme, REST API, gelişmiş slack paylaşımı olarak karşınıza çıkacaktır.

Daha sonra, gösterge panelinde aynı yerde, yani SEO > Genel > Birleştirmeler kısmında karşınıza çıkan her şeyi aktif yapmanızı tavsiye ederiz. SemRush entegrasyonu, Ryte Entegrasyonu eğer Yoast Premium kullanılıyorsa Zapier Entegrasyonu aktif olması daha verimli bir site içi SEO analizi için gerekmektedir.

Son olarak, Web Yöneticisi Ayarları bölümüne gelerek Baidu, Bing, Google, Yandex arama motorlarına web sitenizi bağlamak için kullanabilirsiniz. Bu bölüme SEO > Genel > Web Yöneticisi Araçları adımlarını izleyerek erişebilirsiniz. Doğrulama kodlarını almak için Google Search Console, Yandex Webmaster, Bing Webmaster, Baidu Webmaster linklerini kullanarak erişebilirsiniz.

3. Aşama: Arama Görünürlüğü

Sitenizin arama motorlarını görünme şeklini istediğiniz gibi belirleyebildiğiniz kısımdır. Yoast arama görünürlüğü bölümünü sayesinde sitenize daha hızlı SEO güncellemesi yapabileceksiniz. Arama görünürlüğü 7 bölüme sahiptir.

4. Aşama: Sosyal Araçlar

Sitenizin sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarda nasıl görüleceğini ayarlamak için sosyal bölümüne giriş yapmanız gerekmektedir. Admin paneli göstergesinde bulunan SEO’ya ardından Sosyal’e tıklayarak bu bölüme ulaşabilirsiniz. Burada Twitter, Facebook, Pinterest, Facebook paylaşımlarınız için görünümleri ayarlayabilirsiniz. Hesaplar alanında ise size ait tüm sosyal medya mecralarının linklerini koyabilirsiniz. Böylelikle, sosyal medya hesaplarının size ait olduğunu arama motorlarına schema üzerinden bildirmiş olacaksınız. Değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın.

5. Aşama: SEO Araçları

Bu bölümde ayarlarınızı içeri ve dışarı aktarabilir, dosya düzenleyicisi ile .htaccess dosyanızı düzenleyebilirsiniz. SEO verilerinizi optimize etmek içinde bu kısmı kullanmanız önemlidir. Eğer, karşınıza Start SEO data optimization butonu çıkarsa tıklamanızı öneririz. Sitenizin eksiklerini otomatik olarak optimize edecektir.

SEO Analizinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel SEO kurallarına göre içeriklerinizi üretirken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Paylaşacağınız içeriğin en az 300 kelimesi olması gerekmektedir. 300 kelimeden daha az bir içerik ürettiyseniz eklenti sizi uyarır ve daha üst sınırlara gelmeniz için kelime sayısını arttırmanızı ister. Bizim önerimiz anahtar kelimeniz ile uyumlu 500 kelime ve daha üzerinde bir içerik girilmesidir.

Ana başlık, optimizasyonlarda önemli kriterler arasında yer almaktadır. Metin başlığında kullanmış olduğunuz anahtar kelimenin bulunması gerekmektedir. Yoast SEO bu konuya son derece dikkat eder. Eğer anahtar kelime başlık içerisinde yok ise sizi uyarır.

Ana başlık için gösterilen özenin aynısını Meta Açıklaması için de göstermeniz gerekiyor. Anahtar kelimenin meta açıklamanın içerisinde de yer alması gerekiyor.

Anahtar kelime yoğunluğu, metnin içerisinde %0,5-2,5 arasında olmalıdır. Bu oran doğrultusunda anahtar kelime kullanımı yapmalısınız. Ürettiğiniz içeriğin akıcı ve optimizasyona uygun olması için alt başlık tercih etmelisiniz. H etiketi kullanımı ve alt başlıklarda yer verilen anahtar kelime oranı son derece değerlidir. H2, H3, H4 etiketi kullanmalısınız. Anahtar kelimeniz alt başlıkların %30’unda bulunmalıdır.

Okunabilirlik ve SEO puanından yeşil dereceye sahip bir içerik oluşturduysanız, geriye dikkat etmeniz gereken tek şey link uzunluğudur. Arama motorları kısa ve karmaşık olmayan linkleri daha çok sever.

5/5 - (5 Oy)
Exit mobile version