seo nedir temel özellikleri nelerdir

SEO Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

SEO, web sitenizin Google gibi arama motorlarındaki arama sonuçları varlığına odaklanan bir dijital pazarlama stratejisi olan arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO’nun nasıl çalıştığını anladığınızda, arama sonuçlarında web sitenizin görünürlüğünü (veya yüksek sıralaması) artırmak için farklı SEO taktikleri kullanabilirsiniz.

Genel olarak SEO taktiklerini iki bölüme ayırabiliriz:

  1. Site İçi SEO: Tüm site içi SEO stratejileri web sitenizde gerçekleşir.
  2. Site Dışı SEO: Tüm site dışı SEO stratejileri web siteniz dışında gerçekleşir.

Hem site içi hem de site dışı SEO, web sitenizi kullanıcılara ve arama motorlarına daha kolay ve güvenilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Arama motoru tarayıcıları web sitenizin kendileri ve kullanıcılar için ne kadar kolay olduğunu görünce, sitenizin farklı aramalar için iyi sıralanma şansını artırır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nasıl Çalışır?

Birçok kişi Google’ı kullandıklarında çoğu zaman alakalı ve faydalı sonuçlar aldıklarını kabul eder. Ancak bu sonuç listesini oluşturmaya yönelik birçok farklı detay var. Google size hangi sonuçları vereceğine tam olarak nasıl karar verir?

SEO teknik ve karmaşık olsa da, temel bilgiler herkesin öğrenmesi için basittir. İlk olarak, arama motorlarının nasıl çalıştığına bir göz atalım.

Arama Motorları İçeriği Nasıl Keşfeder ve Sıralar?

Her şey Google’ın arama sonuçlarına dahil edilecek içeriği keşfetmesiyle başlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu tamamen otomatik bir işlemdir. Google’ın arama motoru “bot” veya “örümcek” adı verilen otomatik yazılımları kullanır. Bu botlar bağlantıları takip ederek ve web sayfalarını getirerek web sitelerini tararlar.

Siteniz keşfedildikten sonra değerlendirilir. Arama botları, her birinin ne hakkında, ne kadar kapsamlı olduğunu ve içeriğin kalitesinin nasıl olduğunu belirlemeye çalışır. Bir kullanıcı Google’da bir terim aradığında, Google, bu araştırmacının sorgularını en iyi yanıtlayan içerikle eşleştirmek için “sıralama algoritmaları” adı verilen karmaşık matematiksel formüller kullanır.

Site içi SEO faktörleri tam olarak web sitenizin içerisinde veya sayfasında olan şeylere yönelik yapılan optimizasyon işlemi olarak adlandırılabilir. Buna başlık etiketleri, içerik, site hızı, sayfa URL’leri, resim alt etiketleri, dahili bağlantı vb. dahildir. Site dışı SEO faktörleri neredeyse tamamen sitenizin diğer sitelerden bağlantılarına dayanmaktadır.

seo

Bu botların gerçek insanlar değil otomatik bilgisayar programları olduğunu akılda tutmak önemlidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu onların bazı sınırlamaları olduğu anlamına gelir.

Sizin gibi bir web sitesine erişemezler çünkü web sitesini gerçekten görmezler sadece web sitesinin kodlarını tararlar. Bu nedenle, resimleri, videoları göremedikleri, gösterişli tasarımlardan veya ses kliplerinden etkilenmedikleri anlamına gelir.

Google İçerikleri Neye Göre Sıralar?

Google, Yahoo, Bing, Baidu ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok arama motoru olmasına rağmen, genellikle %85’ten fazla pazar payına sahip en popüler arama motoru olduğu için SEO, Google için içeriği optimize etmeye odaklanmıştır. Google’ın web sayfalarını nasıl sıralayacağına ilişkin kararına giren birçok faktör vardır. Bu sıralama faktörleri aşağıdakileri içerir:

  • İçerikte arama teriminin (“anahtar kelime”) ve ilgili terimlerin kullanımı
  • Alan adının güvenilirliği
  • O siteye bağlantı veren diğer sitelerin sayısı ve kalitesi
  • İçeriğin kalitesi (uzunluk, biçimlendirme ve daha fazlası dahil)
  • Web sitesinin hızı
  • Sosyal etkileşim oranı
  • Site içerisindeki konu başlıklarının anlamlılığı
  • Sitenin dili ve daha fazlası.

Örneğin, iki web siteniz olduğunu varsayalım: Web Sitesi A ve Web Sitesi B.

Web Sitesi A duyarlı bir web sitesi tasarım özelliğini taşımıyor: Tablet veya akıllı telefon kullanıcılarının sitede gezinme ve siteyi kullanmakta zorlanacakları anlamına geliyor. Ancak B web sitesi duyarlı bir tasarıma sahip: Yani tablet, akıllı telefon ve masaüstü kullanıcıları için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğu anlamına geliyor.

Arama motorları için hangi web sitesinin daha kolay olduğu kolay bir karardır: Web Sitesi A.

Tabii ki, arama motorlarının çalışma şekli bundan biraz daha karmaşıktır. Bugün, arama motorları arama sonuçları oluşturmak için 200’den fazla farklı faktör kullanıyor, bu da birçok farklı öğenin arama sonuçlarındaki yerleşiminizi etkilediği anlamına geliyor.

seo

İçerik Arama Motorları İçin Nasıl Optimize Edilir?

Arama motoru optimizasyonunun birkaç önemli yönü vardır:

SEO Dostu Bir Web Sitesi Oluşturma

İçeriğinizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını istiyorsanız, Google botlarının web sitenizi kolayca bulabildiğinden, tarayabildiğinden ve bunun ne hakkında olduğunu anladığınızdan emin olmak önemlidir.

SEO dostu bir web sitesi iyi bir alan adına, iyi bir dahili bağlantı yapısına sahip olacak ve iyi kodlar dizisi kullanılarak oluşturulacaktır. SEO’nun bu yönleri “teknik SEO” olarak da adlandırılabilir.

Anahtar Kelime Araştırması

Optimizasyon yalnızca daha fazla trafik almakla kalmaz, aynı zamanda sitenize doğru trafik de getirir. Anahtar kelime araştırması bu iki hedefe de yardımcı olabilir. Arama motorlarından sitenizi bularak gelen kullanıcıların oluşturduğu kullanıcı kitlesine, organik trafik denmektedir.

Anahtar kelime araştırması, hedef kitlenizin aradığı terimleri tanımlamakla ilgilidir. İçeriğinizde doğru anahtar kelimeleri belirleyip kullandığınızda, insanların sizi bulmak için kullandıkları terimler için daha üst sıralarda yer alırsınız.

İçerik Yaratımı

Yüksek sıralamaya ulaşmak ve bu sıralamayı korumak için içeriğinizin tam olarak arama yapanların ihtiyaç duyduğu şey olduğundan emin olmanız gerekir. Bu, sindirimi kolay bir formatta derinlemesine, iyi yazılmış içerik oluşturmak anlamına gelir. Arama yapanların doğru sonuca ve bilgiye ulaşarak web sitenizi tekrar tekrar ziyaret etmesini sağlamaktadır.

İçerik Tanıtımı

Google’ın içeriğinizi sıralarken baktığı büyük bir faktör, diğer kullanıcıların onu yararlı bulup bulamayacağıdır. Google, sayfalarınıza kaç web sitesinin bağlantı verdiğine bakar ve bu bağlantıların her birinin içeriğiniz için bir oy olduğunu düşünür.

Örneğin, güvenilir bir haber sitesi makalenize bağlantı veriyorsa, yüksek kaliteli içeriğiniz olabilir. Öte yandan, yalnızca düşük kaliteli sitelerden bağlantılar alıyorsanız Google, sitenizin de düşük kaliteli olduğunu varsayabilir.

5/5 - (7 Oy)

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir