Site İçi SEO

Site İçi SEO (On Page SEO) Nedir?

SEO, bir web sitesinin arama motorlarının aramalarında daha iyi bir sıralamaya sahip olabilmesi için yapılan iyileştirme çalışmaları, düzenlemeler gibi uygulamalar bütüne denir. SEO (Search Engine Optimization), diğer adı ile arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin arama motorundaki rekabetindeki görünürlüğünü arttırmak için yapılan çalışmalar olarak adlandırılabilir. Site içi SEO ve site dışı SEO hizmetleri ile hedeflediğiniz web sitesi kalitesini elde etmeniz mümkündür.

Günümüzde giderek büyüyen internet ve pazarlama dünyası beraberinde bir rekabeti de oluşturmuştur. Bu rekabet web sitelerinin arama motorlarında daha çok ön planda görünmek istemelerinden kaynaklanmaktadır. SEO hizmeti tam bu noktada arama motorlarında görünür olmak isteyen web sitelerini için devreye girmektedir.

SEO hizmeti alanında uzman, gündeme ve güncel gelişmelere hakim kişiler tarafından verilmektedir. Bir SEO hizmetinde web sitenize özel iyileştirme, eksiklik giderme gibi çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Böylelikle web siteniz veya blog siteniz gibi internet içerikleriniz kullanıcıların arama motorlarında daha ön sıralarda görünme imkanı elde eder.

Bahsettiğimiz çeşitli çalışmaların yanı sıra SEO hizmeti genel anlamda iki yönlü olarak hizmet vermektedir. Site içi SEO ve site dışı SEO hizmetleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bugünkü yazımızda SEO hizmetinin önemli bir parçası olan site içi arama motoru optimizasyonunu yakından inceleyelim.

Site İçi SEO (On Page SEO) Nedir?

Site içi SEO çalışmaları sayesinde web siteniz arama motorlarının sıralama kriterlerine daha uyumlu bir hale gelmektedir.

Her zaman reklamlar ya da sosyal medyadan web siteniz için istediğiniz etkileşim verimini elde etmeniz mümkün olmayabilir. Bu durumda web sitenizin içeriklerini optimize ederek yüksek arama sıralamalarına sahip olmak ve müşteri kitlenize web siteniz üzerinden erişmek mantıklı olacaktır. Web sitenizin daha iyi sıralamalara sahip olabilmesi için site içi SEO hizmetine başvurmak uygun bir tercih olacaktır. Ayrıca site içi SEO hizmeti ile web sitenizin iç görünümü ve düzeni gibi daha çok kullanıcıların görsel olarak dikkatini çeken özelikleri de değiştirebilir veya iyileştirebilirsiniz.

Site İçi SEO'nun Websiteler için Önemi

Site İçi SEO Web Siteleri İçin Neden Önemlidir?

Site İçi SEO hizmetlerinin ana amacı web sitesi veya blog içerisinde bulunan içerikleri bütünüyle iyileştirmek ve düzenlemektir. Böylelikle web sitesinin içerikleri arama motorlarının önem verdiği kurallara ve düzenlemelere uygun hale gelerek arama motoru aramalarında daha görünür hale gelmektedir. Google, Bing ve Yahoo gibi düzenli olarak algoritmalarını değiştiren arama motorlarında ön planda olmak için site içi SEO hizmetinden faydalanmak mantıklı bir seçim olacaktır.

Site içi SEO sayesinde web site sayfa düzenleriniz ve web sitesine ait içerikler kullanıcılara hitap eden ve ilgi çekici içeriklere dönüştürülür. Arama motorlarında elde ettiğiniz trafik de doğal ve hızlı bir şekilde artış gösterebilmektedir.

Site İçi SEO Kapsadığı Hizmetler

Site İçi SEO Hangi Hizmetleri Kapsar?

Site içi SEO hizmetinin çeşitli web site içeriği iyileştirme ve düzenleme çalışmaları gibi bölümlerden oluştuğunu bahsetmiştik. Gelin bir de site içi SEO hizmetinin bölümlerini yakından inceleyelim.

1- Meta Title (Meta Başlık)

Web sitenizdeki her sayfa başlık etiketi adı verilen elemente sahip olacaktır. Arama motorlarına ve kullanıcılara sayfanın ne hakkında olduğunu gösteren başlıklardır. Bir kişi web üzerinde arama yaptığında, arama sonuçlarındaki tıklanabilir bağlantı, ilgili web sayfası için belirlediğiniz başlık etiketinden oluşturulur.

Sitenizdeki içeriklerin daha çok ilgi çekebilmesi için başlıkların düzeni oldukça önemli bir rol oynar. Meta Title üzerinden başlığınızın uzunluğunu ve içeriğini ayarlamanız gereklidir. Çünkü başlığınız ilgi çekici olmalıdır. Bunun yanı sıra başlığınız ne kadar kullanıcı tarafından tıklanırsa o kadar etkileşim edindiğini de unutmayın. Tıklanma alacak başlık için içeriğiniz ile uyumlu ilgi çeken anahtar kelimeleri de başlığınıza eklemeye özen gösterin

Örneğin, işletmeniz için bir konum sayfasını optimize ediyorsanız, mutlaka o konumun şehrini içermelidir. Bu şekilde yerel aramalarda sayfanız daha kolay görüneceklerdir.

2- Meta Description (Meta Açıklaması)

Meta açıklamaları, arama motoru sıralamaları kriterlerinde o kadar önemli olmasa da, webde arama yapan kullanıcıların arama motoru sonuç sayfasından (SERP) web sitenize tıklamasını sağlamada oldukça önemlidir. Meta açıklamalar, içerik ile ilgili anahtar kelimeleri içermeli ve web üzerinde arama yapan kullanıcıda tıklama isteği oluşturacak şekilde ilgi çekici olmalıdır.

İdeal bir meta açıklamasının uzunluğu 120 ile 150 karakter arasında olmalıdır. Bu değer Google güncellemelerine göre zamanla değişebilmektedir. İçerikleriniz ile ilgili meta açıklaması oluştururken, yinelenen meta açıklama kelimelerinden kaçınmalısınız. Ayrıca tırnak işaretleri kullanıldığında Google tırnak işareti içerisindeki açıklamaları yok saymaktadır.

H1 H2 H3 SEO için Önemi

3- Başlık Etiketleri (H1, H2, H3, H4 ve H5)

H1 etiketi olarak da bilinen başlık etiketi, web sayfanızın konu başlığı olarakta nitelendirilebilir. Anahtar kelime öbeğinizi H1 etiketinde yalnızca bir kez kullanmak yararlıdır. Her sayfa yapısında anahtar kelimeli H1 etiketli başlık olmalıdır. İçeriğinizde birden fazla bölüm varsa H2 etiketlerini kullanarak başlıklar yaratabilirsiniz. H2 etiketlerinde de anahtar kelimenizi kullanmak SEO konusunda oldukça pozitif etkiye sahiptir. H2 başlıklarının altına başlık eklemek isterseniz H3 etiketi kullanarak başlıklar ekleyebilirsiniz. Kısaca, başlık etiketleri belirli bir hiyerarşi çerçevesinde kullanıldığı zaman yararlıdır.

4- Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar, Google’ın sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Ayrıca arama motorlarının ve kullanıcıların web sitenizin diğer sayfaları arasında gezinmesine yardımcı olurlar. Bir konu hakkında bilgi verirken yardımcı konuları web sitenizdeki diğer sayfalara yönlendirerek hem kullanıcı dostu bir içerik yaratmış olursunuz hem de kullanıcının web sitenizde kalma süresini arttırabilirsiniz.

İçeriğinizdeki ilgili dahili ve harici kaynaklara bağlantı vermenin önemini zaten ele aldık. Ancak, yeni içerik yayınladığınızda diğer ilgili sayfalardan dahili bağlantılar eklemeye de değer. Dahili bağlantıların yardımıyla, alt sayfaların güncel olarak atanması sağlanır.D ahili bağlantılar footer veya kenar çubuğunda olmamalıdır.

5- Site Hızı

Site hızı ve sayfa hızı, Google tarafından kullanılan önemli bir sıralama faktörü olarak görülmektedir. Google’ın sayfa hızını sıralamalar için bir kriter olarak görmesinin en büyük sebebi, kullanıcı deneyim faktörüdür. Web kullanıcıları bir web sitesi sayfasına tıkladıklarında belirli bir süre (4 saniye ve altı) içerisinde sayfa hızlı bir şekilde açılmazsa alternatif web sayfasını ziyaret etmelerine sebep olabilmektedir. Site hızınızı ölçmek için Google Pagespeed sayfasını kullanabilir ve eksikliklerinizi kolaylıkla analiz edebilirsiniz. Bir web sitesinin hızı, kullanıcı deneyimi ve kullanıcıların hemen çıkma oranını azaltma unsurları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

SEO Yinelenen İçerik Kontrolü

6- Yinelenen İçerik Kontrolü

Web sitenizdeki yinelenen içerik sorunu, sitenizdeki bir veya daha fazla sayfayla neredeyse aynı olan birden fazla sayfanız var olduğunda oluşan bir problemdir. Google, web arama sonuçlarında çok sayıda benzer sayfa istemez. Bu nedenle, yinelenen veya neredeyse yinelenen içeriklere sahip sayfalara karşı yenilenen içerik filtresi uygular. Bu nedenle benzer anahtar kelime ve benzer içeriğe sahip sayfalarınızı birleştirmek bu filtreye takılmamak için akıllıca bir çözümdür.

7- Kalıcı Bağlantı (URL)

Hem arama motoru robotları hem de kullanıcılara önemli boyutta hitap eden bir bölüm sayfanızın kalıcı bağlantı (URL) linkidir. Kalıcı bağlantı oluştururken kısa ve açıklayıcı bir URL oluşturmak SEO açısından oldukça yararlı olmaktadır. Kullanıcıların sayfanıza ulaşmak için kullanacağı bu URL bağlantınızı üretirken dikkatli olmanız gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Örneğin, içerisinde anahtar kelimeler bulunmasına fakat noktalama işaretleri veya sembol gibi sorun çıkarabilecek özel karakterlerin kullanılmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

URL bağlantınızdaki dizelerin farklı olması için “kalıcı bağlantılar “ olarak adlandırılan tire ile ayırma işlemini de yapmanız gereklidir. Bu işlem pek çok web tarayıcısı tarafından desteklenmektedir.

8- Anahtar Kelime Kullanımı

Web site içeriğinin ilgi çekici ve en önemli özelliklerinden olan anahtar kelimelere önem verin. Anahtar kelimelerinizi içeriğinizin ilk, orta ve son bölümlerine içeriğinizin uzunluğuna göre 5 adet ve üzeri olacak yoğunlukta eklemeye özen gösterin. Meta başlık ve meta açıklama bölümlerinde birer anahtar kelime kullanımı önemlidir. Buna ek olarak eğer içeriğinizde alt başlık (H2, H3 ve benzeri) kullanıyorsanız bu başlıklarda da anahtar kelime kullanımına dikkat etmelisiniz.

Sayfa ile ilgili yeterli miktarda anahtar kelime kullanımı, iyi sonuçlar getirmesi mümkün bir işlemdir. Bunun yanı sıra çok fazla ve gereksiz yerlerde anahtar kelime kullanmanız içeriğinizde bozukluk oluşmasına neden olabilir.

Site İçi SEO Görsel Optimizasyonu

9- Görsel Optimizasyonu

Web sitenizin içeriği gereği ya da yazdığınız yazınız ile ilgili görseller kullanmanız gerekebilir. Bu durumda kullanıcıları sitede tutmak ve tekrar ziyaret imkanlarını oluşturabilmek için görsel kullanımına özen göstermek gereklidir. Görsellerini web sitenize yüklerken anahtar kelimeyi kullanarak görselleri adlandırmalısınız. Buna ek olarak, arama motorlarının görsellerinizi anahtar kelimesini anlayabilmesi için görsellerinizde HTML alt metinlerini kullanmalısınız.

Site hızınızı etkilememesi için görsellerinizin çok büyük boyutlu olmamasına dikkat edin. Büyük boyutlu görselleri sıkıştırabilir, küçük boyutlu görseller tercih edebilir ya da önbellek eklentisi kullanabilirsiniz.

10- Güncel Bir Site Yapısına Sahip Olun

Arama motoru rekabetinde ön sıralarda bulunmak ve web sitenizin daha çok kullanıcı tarafından ziyaret edilebilmesi için sitenizin iç ve dış özelliklerini belirli aralıklarla güncellemeye özen gösterin. Güncel bir site alt yapısı ve teması, site içi SEO hizmetinden tam bir verim sağlanabilmesi için de önemli bir unsurdur. Ayrıca web site içeriklerinizi de güncel tutmak oldukça etkili bir SEO yöntemidir. Böylelikle arama motorlarına web sitenizin ve içeriklerinizin güncel olduğunu belirtmiş olursunuz.

Site İçi SEO Hakkında Daha Fazla Bilgi Edinin

Yukarıda belirttiğimiz adımların yanı sıra site içi SEO hizmeti içerisinde daha pek çok özellik ve adım bulundurmaktadır. Daha kaliteli bir site içi SEO hizmeti şema standartları, okunulabilirlik, içerik uzunluğu ve Rich Snippets gibi özelliklerin de önemli olduğunu unutmayın. WordPress alt yapısını kullanan web siteleri Rank Math SEO, All in One SEO ve Yoast SEO eklentilerini kullanarak site içi SEO ayarlarını kolaylıkla kontrol edebilir.

Site içi SEO hizmeti web sitenizin içyapısı odaklı yapılan çalışmalar bütünüdür. Arama motorlarında öne çıkmak istiyorsanız ya da web sitenizin içeriklerinden verim alamıyorsanız site içi SEO hizmetinden faydalanmanız gereklidir. Site içi SEO hizmeti bir web sitesinin başlık düzeni de dâhil olmak üzere her detayını iyileştirme ve değiştirme odaklı çalışmalar sunmaktadır. Site içi SEO hizmeti alın ve hedeflerinize bir adım daha yaklaşın.

4.2/5 - (9 Oy)

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir