web sitesi için içerik yazma
|

Web Sitesi İçin İçerik Yazmanın 10 Altın Kuralı

İnternetin kalabalık bir alan olduğunu söylemek, gökyüzünde çok sayıda yıldız, kumsalda kum var demek gibidir. Son İnternet istatistiklerine göre, 2 milyardan fazla web sitesi var, her gün 4 milyardan fazla Google araması mevcuttur. Bugünlerde birçok birey ve işletme web dünyasında var olabilmek için adım atıyor ve oluşturdukları web sitesi için içerik girmeleri gerekiyor.

Yükselen bu dijital evrende okuyucuların ilgisini çekmek son derece zor olabilir. İyi bir web sitesi içeriği yazmak, bu istatistikleri yenmenin anahtarıdır. Web için optimize edilmiş iyi yazılmış içerik, arama sonuçlarının en üstünde görünüm yeri elde edebilir ve okuyucuların ilgisini çeker. Web sitenizin içeriğinin hak ettiği ilgiyi görmesini sağlamak için bu 11 ilkeyi izleyin.

1. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Kulağa basit geliyor, ancak pek çok yazar kime ulaşmaya çalıştıklarını düşünmeden yazılarını yazıyor. İçerik hazırlamadan önce kendinize şu soruları kesinlikle sorun: Öncelikli hedef kitleniz kim? Birincil hedef kitlenizi etkileyebilecek ve bilgilendirebilecek ikincil bir kitle ne olacak? Web sitenizi çevrimiçi olarak nasıl bulacaklar ve içeriğinizi okuyacaklar?

Örneğin, bir hukuk firması için bir web sitesi oluşturduğunuzu varsayalım. Birincil hedef kitleniz mevcut müşteriler olabilir. Bununla birlikte, ikincil hedef kitleniz çok daha geniştir ve diğer avukatları, hukuk alanı muhabirlerini veya gelecekte hizmetlerinize ihtiyaç duyabilecek herkesi içerebilir. İçeriğinizin tüm bu kitleler için hem erişilebilir hem de ilginç olmasını sağlamanız gerekiyor. İçeriğinizi dizayn etmeden önce düşünmeniz gereken basit sorular:

  • Bu gruplar belirli bir konu hakkında ne tür sorular sorabilir?
  • Çevrimiçi ortamda en aktif oldukları yerler neresi?
  • Ne tür bilgilere ihtiyaçları var?

Web sitenizin ziyaretçileri, içeriğinizi sosyal medya paylaşımlarından, diğer web sitelerinden gelen bağlantılardan, e-posta paylaşımlarından ve arama motoru sonuçları gibi birçok farklı yoldan bulur. Arama motoru sonuçlarında bulunulabilirlik, özellikle web siteniz için içerik yazarken önemlidir.

Metin son derece iyi yazılmış ve bilgilendirici olabilir, ancak arama motorları için optimize edilmemişse, muhtemelen çok az kişi onu bulabilir. Hedef kitlenizi tekrar düşünün: Google’a hangi arama terimlerini yazarlar? Bu terimleri başlıklara ve alt başlıklara eklediğinizden emin olun.

web sitesi için içerik

2. “Ters piramit” Modelini Takip Edin

Web okuyucularının dikkat süreleri kısadır çünkü sitenizde ihtiyaç duydukları bilgilerin olup olmadığına saniyeler içinde karar verirler. İçeriğinizi baş aşağı bir piramit veya koni gibi yapılandırın. En önemli mesajlar sayfanın en üstünde yer alır. Ardından, daha spesifik, destekleyici bilgilere yavaş yavaş inmelisiniz.

Örneğin, bir konferans hakkında bir web sayfası oluşturduğunuzu varsayalım. En alakalı ayrıntılar olan temanın, tarihin ve konumun bir açıklaması sayfanın üst kısmında görünmelidir. Konuşmacılar ve ders konuları gibi destekleyici ayrıntılar yazının ilerleyen kısmında bulunmalıdır. Konferans düzenleyicileri, konferans dizisinin geçmişi veya ilgili kaynakların bir listesi gibi daha az önemli bilgiler sayfanın altında görünmelidir.

3. Kısa ve Basit Cümleler Kullanın

Web sitesi için içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter kısa ve basit anlatımın gücünü anlamaktır. Günümüz web okuyucusunun kısa dikkat süresi nedeniyle 35 veya daha az kelimelik cümleler oluşturmanızı gerektirir. Dolayısıyla erişilebilir ve okuması kolay web sitesi içeriği doğal olarak daha geniş bir kitleye ulaşacaktır.

İsim ve fiil kullanmaya odaklanın; Zarfları ve sıfatları tutumlu kullanın.

Hangi sınıf seviyesinde yazdığınızdan emin değilseniz, o zaman metinlerinizi okunabilirlik testlerine sokarak nasıl puan aldığını kontrol etmek yararlı olacaktır.

Popüler modellerin çoğu, bir metindeki kelimelerin ve cümlelerin uzunluğuna dayanmaktadır. Metninizin okunabilirliği daha sonra bir sayı veya eğitim düzeyi ile puanlanır. Bu üç araç metninizi tarayacak ve okunabilirliğini puanlayacaktır:

  • Okunabilirlik Test Aracı
  • Okunabilirlik Hesaplayıcı
  • Microsoft Word

web sitesi için içerik

4. Aktif Sese Bağlı Kalın

Pasif fiiller yerine aktif fiiller kullanın ve cümlenin konusunu belirtin. Örneğin, “Bir kahve sipariş edildi” yazmak yerine “Adam bir kahve sipariş etti” yazın. “Ürünler web sitemizden sipariş edilebilir” demek yerine “Web sitemizden ürün sipariş edebilirsiniz” diyebilirsiniz.

Aktif ses ile birlikte kısa ve öz, okuyucu dostu cümleler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda daha doğrudandır; Doğrudan kitleyle yönelik konuştuğunuzda (“Yapabilirsiniz”), “Yapılabilir” demekten daha ilgi çekicidir.

5. Karmaşık ve Niş Kelimeleri Açıklayın

Web dünyası sadece teknik uzmanlar için değil, herkes içindir. Bu nedenle, bilginin uzman olmayan eğitimli kişiler için anlaşılabilir olduğundan emin olun. Yazınızdaki karmaşık veya niş terimleri açıklayın. Okuyucuların belirli bir konu hakkında daha fazla arka plan bilgisi edinilebileceği diğer makalelerinizle bilgi köprüleri kurabilmelerini sağlayın.

Teknik bir sektörde çalışıyorsanız, ancak web sitenizin uzman olmayan müşterileri çekmesini istiyorsanız bu ipucu özellikle önemlidir. Meslektaşlarınız için değil, okuyucularınız için yazmanız gerektiğini unutmayın. Erişilebilir dili kullanmak, yaklaşılabilir ve açık olarak insanlar tarafından anlaşılmanıza yardımcı olacaktır.

6. Kelime Seçimi

Ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek söz konusu olduğunda, çeşitlilik çok önemlidir! Kelime bulutlarının kullanımı eğlencelidir ve en çok hangi kelimeleri kullandığınızı görselleştirerek kelime seçiminizi değiştirmenize yardımcı olabilir. Bulutunuzu oluşturmak için metninizi, ücretsiz bir kelime bulutu aracına kopyalayıp yapıştırmanız yeterlidir. Bir kelimeyi ne kadar çok kullanırsanız, bulutunuzda o kadar büyük görünecektir. Belirli bir kelimeyi aşırı mı kullanıp kullanmadığınızı analiz edebilirsiniz.

Negatif kelimeler bulutunuzda öne çıkıyor mu? Artık daha olumlu bir ton için neyi ayarlayacağınızı tam olarak biliyorsunuz. Web sitesi içeriğinizin anahtar kelimelerine de dikkat edin. Bu anahtar kelimeler metninizde birkaç kez görünmelidir.

web sitesi için içerik

7. Metni Taranabilir Hale Getirin

Web sitesi için içerik oluşturmaya başladığınızda en önemli bilgileri en üste koymanın yanı sıra, metnin kolayca gözden geçirilebildiğinden emin olun. Çoğu web okuyucusu, aradıkları belirli bir bilgiyi bulmak için sayfayı tarar; kolayca bulamazlarsa, devam ederler.

Her kelimeyi baştan sona okuyor musunuz? Yoksa gözünüz etrafta dolanarak istediğiniz bilgileri mi arıyorsunuz?

Metin ağırlıklı paragraflar yerine madde işaretli veya sayısal listeler kullanın. Uzun bir metin sayfası yerine, içeriği etiketli sekmeler halinde düzenleyin.

Metnin etrafındaki yeterli boş miktarda beyaz alan, metni daha okunaklı ve okumayı daha keyifli hale getirir.

İçeriği açıklayıcı alt başlıklara sahip bölümlere ayırmak da önemlidir. Örneğin, iklim değişikliği ile ilgili bir web sayfası, bilgileri aşağıdaki başlıklar altında düzenleyebilir:

  1. İklim Değişikliği Nedir?
  2. İklim Değişikliğinin Etmenleri
  3. İklim Değişikliğinin Mevcut ve Öngörülen Etkileri
  4. Emisyonları Azaltacak Çözümler

Bu alt başlıklar yalnızca okuyucuların sayfada gezinmesine yardımcı olmakla kalmaz, arama motorlarının içeriğinizi bulmasına da yardımcı olur. Her sayfanın üstünde bir büyük (H1) başlık kullanın, ana içeriğinizi ayırmak için orta (H2) başlıklar kullanın ve herhangi bir küçük bilgi için küçük (H3) başlıklar kullanın.

8. Görsel Kullanımına Önem Verin

Bazen bir resim, infografik veya video gerçekten bin kelimeye bedeldir. Araştırmalar, insan beynine iletilen bilgilerin %90’ının görsel olduğunu ve insanların görsel bilgileri metinden 60.000 kat daha hızlı işlediğini gösteriyor. Kolay okunabilen bir çizelge veya grafik, karmaşık bir konuyu açıklamada tek başına metinden daha iyi bir iş çıkarabilir. Ticari bir grafik tasarımcı değilseniz, web sitenizde görselleri kullanmanın birçok yolu vardır ve Canva ve Piktochart gibi kendi kendinize grafik oluşturmanıza yardımcı olacak bazı harika web hizmetleri vardır.

Görseller ayrıca metnin bölünmesine yardımcı olarak sayfanızın daha kolay okunmasını sağlar. Web sitenizin her sayfasında en az bir görsel bulundurmanızı öneririz.

web sitesi için içerik

9. Katman İçerik Özelliği

Bir web sitesinin harika yanı, okuyucuları bir sayfadan diğerine yönlendirmenin kolay olmasıdır. Okuyucuların, belirli kelimeleri veya cümleleri diğer ilgili kaynaklara, özellikle de kendi web sitenizdekilere köprü oluşturarak başka harika içerikler bulmasına yardımcı olun. İnsanların içeriğinizle etkileşimde kalmasına ve sitenizde hareket etmesine yardımcı olacaktır.

Örneğin, yemek pişirme web sitenizde şu cümlenin geçtiğini söyleyin: Ratatouille yemeği, patlıcan, kabak ve domates gibi mevsimlik malzemelerden oluşan az yağlı bir yemektir. Sağlıklı beslenme ile ilgili diğer blog gönderilerinin bulunduğu sayfalara “az yağlı yemek” bağlantısı ile Ratatouille yemeği konusunu bağlayabilirsiniz.

Bu dahili bağlantıları kendi sitenizde oluşturmak da SEO‘nuza yardımcı olur, ancak bağlantıların her zaman alakalı ve yararlı olması gerektiğini unutmayın. Görsel olarak, metninizi bağlantılarla aşırı yüklerseniz, insanlar neye tıklayacaklarını bilemezler. Google, bir sayfadaki köprü sayısının “makul bir sayıda” tutulmasını önerir.

10. Onları daha fazlasını istemeye bırakın

İyi web siteleri, her sayfayı güçlü bir harekete geçirici mesajla sonlandırır. Okuyucunun daha fazla bilgi için iletişime geçmesi gereken kişi var mı? İzlemeleri gereken ilginç bir video? Okuyabilecekleri ilgili bir blog gönderisine veya indirebilecekleri bir rapora ne dersiniz? Bu strateji, okuyucuları web sitenizin diğer alanlarına yönlendirmeye yardımcı olur ve onları içeriğinizi arkadaşlarına ve ailelerine tanıtmaya teşvik eder.

Bu harekete geçirici mesajları kısa ve öz tutun ve “İndir”, “Paylaş”, “Katıl”, “Kaydol”, “Daha Fazla Bilgi Edinin” veya “İzle” gibi eylem fiilleriyle başlayın. Ve elbette, okuyucuların kendilerinden yapmalarını istediğiniz eylemi gerçekleştirmelerine gerçekten izin veren bir köprü linki eklediğinizden emin olun.

Web sitesi için içerik oluşturmak genel olarak zor bir iştir. Ancak, ilk seferinde mükemmel metinler yazmanıza gerek olmadığını unutmayın! İçeriğiniz yayınlandıktan sonra, performansını izlemek ve optimize etmek için aylık web sitesi kontrolleri yapabilirsiniz. Bu ipuçlarıyla, en uçuk ve zamana bağlı internet okuyucularında bile yankı uyandıran etkili içerik oluşturmaya hazırsınız.

5/5 - (12 Oy)

Similar Posts

4 Comments

  1. Web sayfama giren kişi sayısını büyütmek istiyorum. Satışlarım oldukça düşük. Danışmanlık yapıyor musunuz. tşk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir